20 juli 2024

Reisje naar Wetzlar

Om met een knaloranje bus tijdens het EK naar Duitsland op vakantie te gaan was best ludiek. Feit was, dat de bus overal gemakkelijk terug was te vinden.

Op woensdag 26 juni vertrok het gezelschap richting Duitsland. De weergoden waren ons gunstig gezind, maar met de airco was het goed te doen. Omdat we wat vroeg waren werd het eerst sightseeing in Viersen en München -Gladbach Hards .Vervolgens  naar Maria Laach voor de lunch; Flammkuchen, die goed in de smaak vielen.. Daarna naar de abdij, waar we een fantastische oude  uitgebreide bibliotheek te zien kregen. Na het bezichtigen van de bijbehorende kerk op weg naar Wetzlar, waar we te laat voor gebak, maar op tijd voor het diner aankwamen. Na het diner een korte wandeling met een gids door het stadje, dat door de hoogteverschillen toch een flinke uitdaging was.

De volgende dag een boottochtje op de Rijn . Via de toeristische route op weg naar Rudesheim, waar we na het eten van  onze zelfgemaakte lunch nog even een wandelingetje door het stadscentrum konden maken. Ondanks 31 graden was het aan boord heerlijk  toeven met een lekker windje .Genietend van het uitzicht op oude gebouwen, kerkjes en stadjes voeren we uiteindelijk langs de Lorelei, waarna we van boord gingen. Terug naar Wetzlar, net op tijd voor het diner. ’s Avonds bingo in het Duits, wat voor sommigen best lastig was.

Nu stond Slot Weilburg op het programma. De bewoners van deze burcht hebben door de tijd allerlei bloedbanden gekregen met zowat alle koningshuizen van Europa, waaronder Nederland. Het prachtige slot was met zijn vele trappen en nauwe doorgangen niet erg toegankelijk voor rollators, maar dankzij de onderlinge hulp kon iedereen toch genieten . Wel was het nodig om voor een aantal de rondleiding van het Duits te vertalen naar Nederlands. “s middags was het vrij om Wetzlar te verkennen en ’s avonds was het dankzij het mooie weer, heerlijk op het terras met een wijntje en een biertje.

Op zaterdag naar Frankfurt  In het centrum bij de Pauluskerk stapte de gids in, die een rondleiding door de stad  verzorgde die eindigde in het oud uitziende stadscentrum, dat nog maar 5 jaar oud bleek te zijn. Daarna vrij door het stadscentrum, maar door de hitte waren de meeste op tijd terug.  Wachten op de bus die vertraging opliep door  een protestmars voor de vrede. Op weg naar een appelwijnproeverij in een soort openlucht museum. Op een buitenterras onder de bomen kregen we naar eigen keuze een glas appelwijn. Na het diner werd er met spanning de wedstrijd gevolgd Duitsland- Roemenië. En maakte onweer een einde aan het mooie weer,

De terugreis werd begonnen met een bezoekje aan het Leica museum. Van de lenzenfabriek. Een modern, prachtig gebouw met overal vitrines met allerlei camera’s en verrekijkers. Omdat het regende werd een bezoek aan een botanische tuin afgezegd en  i.p. daarvan naar de stad Koblenz. Een bezoekje aan de Altstadt waarde Moezel in de Rijn uitmond. Sommige waagden een ritje met de gondelbaan heen en terug naar de burcht boven de stad. Verder op weg naar huis nog een tussenstop bij een uitkijkpunt op de enorme afgraving van de bruinkoolmijn. In Stevensweert werd de reis afgesloten met een heerlijk diner in restaurant Int Brookx.

Al met al een gezellige reis, Helaas moest een persoon door een ongelukkige val, eerst enkele dagen in het ziekenhuis en later vroegtijdig naar huis . We wensen haar beterschap.
Truus Jongma

Foto’s van deze reis, klik hier