15 juli 2024

Bezoek Museum Beeld & Geluid

Dinsdag 9 juli vertrokken we om 10.00 uur met de bus met 60 leden naar Hilversum voor een bezoek aan het Museum Beeld & Geluid. Het was zonnig, het beloofde een mooie dag te worden.

En dat werd het ook.

Op weg naar Hilversum werd de lunch gebruikt in restaurant De Engel in Houten. Begin van de middag arriveerden we bij het museum, waar we meteen op koffie of thee met een gebakje werden getrakteerd.

Het gebouw van het museum is heel bijzonder. Architectenbureau Neutelings-Riedijk ontwierp het gebouw waarin die afzonderlijke taken zichtbaar blijven. Er is één grote ingang voor alle gebruikers van het gebouw. Het atrium en de centrale hal verbindt de verschillende onderdelen: de depots, het museum en de kantoren. De depots gaan  tot 5 verdiepingen onder het niveau begane grond. Het grote voordeel hiervan is dat het er altijd van nature al koud is, iets wat – onder andere – voor het behoud van de collectie noodzakelijk is.

Bijzonder is ook de glasgevel van ontwerper Jaap Drupsteen, waarin, van dichtbij gezien, verschillende belangrijke momenten uit de Nederlandse Mediageschiedenis zijn te herkennen.

Na de koffie kregen we het TV Nostalgie-arrangement aangeboden, een feestelijk programma, bomvol topamusement uit de Nederlandse televisie geschiedenis. Het was een bijzonder geslaagde compilatie die ook op een zeer enthousiaste manier werd gepresenteerd.

Hierna werd onze groep in 4 gesplitst voor een bezoek aan een viertal depot ruimten. We bezochten een depot waarin ontelbare tapes zijn opgeslagen met fragmenten van bijna alles wat ooit op de radio of TV is geweest. In een ander depot staat apparatuur die vanaf de beginjaren is gebruikt voor de TV opnamen. In weer een ander staan attributen van bekende TV series. Oude radio’s en andere apparatuur staan in weer een ander depot. Een aantal spullen zijn nog zeer herkenbaar.

Na het bezoek vertrok de bus – na nog een rondje te hebben gemaakt over het Media Park – naar Terheijden waar we het diner geserveerd kregen in restaurant De Gouden Leeuw. Dat was prima geregeld daar. Inmiddels had het zonnetje plaats gemaakt voor een zwart wolkendek waaruit tijdens de terugreis nog heel wat regen viel.

Maar al met al, een heel geslaagde dagreis.